ACADEMY OF TRUCK ACCIDENT ATTORNEYS

2025 Annual Symposium

September 18 - September 20, 2025 Hilton Austin • Austin, TX



Î

GENERAL SESSION Austin Grand Ballroom - 6th Floor

Thursday, September 18, 2025					
10:30am - 1:00pm	Conference Registration				
11:30am - 12:30pm	Women's Caucus Luncheon –	The Reverbery			
	Sponsored by The SPI Group	Lower Lobby			
	MODERATOR: Andy Young				
TIME	TOPIC	SPEAKER			
12:50pm - 1:00pm	Welcome and Introduction	Andy Young			
1:00pm - 1:45pm 45 min	How Key Documents Can Make Your Case	Maxey Scherr			
1:45pm – 2:15pm 30 min	How to Use FOIA Safety Data in Depositions and Trial	Michael Cowen			
2:15pm - 2:55pm 40 min	Hours of Service - How They Cheat with Today's Technology	Malorie Peacock			
2:55pm – 3:15pm 20 min	Protective Orders - State of the Law and Best Practice	Morgan Adams			
3:15pm - 3:35pm 20 min	Refreshment Break Sponsored by CloudLex	Austin Grand Ballroom Exhibit Hall & Foyer			
3:35pm – 4:25pm 50 min	Do They Really Only Have \$1 Million in Coverage and if so, What to do	Michael Leizerman			
4:25pm – 4:40pm 15 min	Empowering Financial Futures: Transformative Strategies for Maximizing Your Client's Recovery Success	Tracee Wagner The Forge Companies			
4:40pm - 5:20pm 40 min	 Non-catastrophic Cases: Strategies for Success Intake and Initial Investigations Hire an Expert? File Suit or Demand First? If Demand First, What do You do to Build it Up If File, Strategy on Who to Depose How to Establish Standards in the Depos How to Define Value 	Ryan Skiver			
5:25pm – 6:25pm	Welcome Reception Sponsored by The Forge Companies	Austin Grand Ballroom Exhibit Hall & Foyer			

	Friday, September 19, 2025 - GENERAL SESS	ION			
7:30am-8:30am	Breakfast in Exhibit Hall & Foyer	Austin Grand			
	Sponsored by The SPI Group	Ballroom Exhibit Hall			
		& Foyer			
MODERATOR: Bryan Bradley					
TIME	TOPIC	SPEAKER			
8:30am – 9:00am	Public Sources of Evidence	Tyler Hall			
30 min					
9:00am – 9:25am	How to Use Samsara Data to Prove Your Case	Tim Sheriff			
25 min					

	Friday, September 19, 2025 - GENERAL SESSION continu	ed
TIME	TOPIC	SPEAKER
9:25am – 9:55am 30 min	How to Use Lytx Data to Prove Your Case	Mike Chaloupka
9:55am – 10:20am 25 min	How to Use Motive Data to Prove Your Case	Danny Ellis
10:20am - 10:40am 20 min	Refreshment Break Sponsored by Dynamic Safety	Austin Grand Ballroom Exhibit Hall & Foyer
10:40am – 11:00am 20 min	What to do in Absence of Safety Systems	Tom Metier
11:00am – 11:30am 30 min	What Makes a Shoulder Parking Case a Good Case	Kate Harvey-Lee
11:30am – 12:00pm 30 min	Dealing with Sub-Standard Insurers; Creating Extracontractual Liability	Pete Kestner
12:00pm – 12:20pm 20 min	Insurance: MCS 90 and Form EF	Deena Buchanan
12:20pm – 1:30pm	Lunch Sponsored in General Session Sponsored by Physician Life Care Planning	General Session
	MODERATOR: Maxey Scherr	
TIME	TOPIC	SPEAKER
1:30pm – 2:00pm 30 min	Daubert Proof Our Experts	Nathan Gaffney
2:00pm – 2:10pm 10 min	QSF • TLPP • CRT • Trial Lawyer Power Tools	Jack Meligan
2:10 pm – 3:10 pm 60 min	Forward Collision Avoidance Technology: Claims and Defenses Deconstructing a Trial	Joe Fried
3:10 pm – 3:30pm 20 min	Refreshment Break Sponsored by Hona	Austin Grand Ballroom Exhibit Hall & Foyer
3:30pm – 4:00pm 30 min	Work Zone Cases	Jay Vaughn
4:00pm – 4:45pm 45 min	Bankruptcy: What Every Trucking Lawyer Needs to Know	David Samole
4:45pm – 5:15pm 30 min	Broker Cases: A Primer on Negligent Selection and Control Theories and Understanding the Necessary Documents and Proof to Make a Case	Ed Ciarimboli
5:30pm – 6:40pm	New Trucking Lawyers Division Meeting & Reception Sponsored by RGK Consultants	The Reverbery Lower Lobby
6:45pm – 9:30pm	Group Outing Sponsored by Scherr Law	Bull & Bowl 501 West 6 th St

	Saturday, September 20, 2025 - GENERAL SESSION	
7:30am – 8:30am	Breakfast in Exhibit Hall & Foyer Sponsored by Evidence Solutions	Austin Grand Ballroom Exhibit Hall & Foyer
	MODERATOR: Joe Fried	
TIME	TOPIC	SPEAKER
8:30am – 9:00am 30 min	Taking the Truck Driver Deposition	Dan Buba
9:00am – 9:30am 30 min	Taking Safety Personnel Depositions	Sach Oliver
9:30am – 10:00am 30 min	Taking the Corporate Rep Deposition	Stefano Portigliatti
10:00am – 10:30am 30 min	Outside the Box Depositions	Andy Young
10:30am – 10:40am 10 min	Digital Evidence Passengers: ECMs, ELDs & Cell Phone Data as your Silent Witnesses	Scott Greene
10:40am – 11:00am 20 min	Refreshment Break Sponsored by Forensic Human Factors	Austin Grand Ballroom Exhibit Hall & Foyer
11:00am – 11:25am 25 min	The Rest of the CDL Manual (Not Section 2)	Joe Érvin
11:25am – 11:50am 25 min	Route Planning and the Truck Parking Crisis	Robert Collins
11:50am – 12:15pm 20 min	Hidden Motor Carrier	Joe Camerlengo
12:15pm – 1:30pm	Lunch Sponsored in General Session Sponsored by Legacy International	General Session
	MODERATOR: Michael Leizerman	
1:30pm – 2:40pm 70 min	Deconstructing Trials – Strategies and Best Practices from Real World Trials	Michael Cowen Michael Goldberg Daisy Chaparro James Tawney
2:40pm – 3:15pm 35 min	Lessons Learned from Years on the Defense Bar and Insurer C-Suite	Roman Galas Matthew Jenkins
3:15pm – 3:50pm 35 min	Non-economic Settlement Terms	David Ransin
3:50pm – 4:00pm	Closing Remarks	Michael Cowen

